• ankare
  • Förekomst i Sverige

    Djupa korallmiljöer har i svenska vatten för närvarande bara hittats i Skagerrak [1]. Förekomsterna är bäst kartlagda i Kosterfjorden och angränsande norska vatten [5,7,8,9].
    Det enda levande revet av ögonkorall som är känt idag finns i Säckenområdet i norra Kosterfjorden. Revet är beläget på en tröskel som är ca 85 m djup med djupa mjukbottenbassänger på båda sidor om tröskeln. Revet består av två mindre områden som är ca 250 m2 och 50 m2 i storlek och omgivna av en zon med döda korallfragment på ca 5 000 m2.  De två korallområdena är belägna på de sydvästra baserna av två ca 10 m höga och 80 m långa kullar med 100 m mellanrum.

    Fler rev av ögonkorall har tidigare funnits i Kosterfjorden, bl.a. öster om Väderöarna samt söder om Spiranområdet (mellan Väderöarna och Kosteröarna) där djuprännan har ett smalt parti. På dessa ställen fick lokala fiskare och forskningsfartyg upp levande ögonkorall för ca 20 år sedan. ROV-undersökningar gjorda under de senaste åren har endast avslöjat döda korallstrukturer och korallfragment [56].

    Nyligen inledda studier, samt tips från privatpersoner, antydde att det kunde finnas koraller i de djupare delarna av svensk ekonomisk zon i Skagerrak. Vid undersökningar med ROV-teknik i Brattenområdet i öppna Skagerrak sommaren 2005 hittades också rika bestånd av hornkoraller. Brattenområdet innehåller ett antal djupa canyons på över 300 m djup och längs väggarna på dessa sågs täta bestånd av både risgrynskorall (Primnoa resedaeformis) och sjöris (Paramuricea placomus). Vit hornkorall (Swiftia pallida) och den för Sverige nya arten Anthothela grandiflora observerades också i området.
    Sök i MARBIPP