• ankare
  • Socioekonomisk betydelse

    lubb

    Områden med kallvattenkoraller är ofta rika på fisk, här en lubb (Brosme brosme). Foto: Tomas Lundälv.

    Djupa korallbiotoper innehåller en mängd arter som potentiellt kan innehålla värdefulla kemiska substanser som kan komma till användning inom läkemedels- och/eller kemisk/teknisk industri [2].

    Levande korallvävnad är täckt av ett slemlager som innehåller ämnen som hindrar andra arter från att fästa sig på korallen. Dessa ämnen skulle kunna vara intressanta för forskningen om miljövänligare alternativ till de giftiga bottenfärger som sjöfarten använder sig av i dag [2].

    Djupa korallbiotoper i gott skick utgör vanligen rika fiskeplatser, och är ofta populära i fritidsfiskesammanhang. De kan också bidraga till ökad fisktillgång i omgivande områden [26, 2].

    Utforskning av djupa korallbiotoper och andra djupa habitat kan stimulera ny teknik inom akustisk kartläggning, utveckling av mångstråligt ekolod, utveckling av fjärrstyrda undervattensfarkoster, samt utveckling av datorprogram för att identifiera olika typer av havsbottnar, som t.ex. djupa korallbiotoper, med hjälp av deras akustiska signatur [2].

    Djupa korallbiotoper kan vara lämpliga objekt för studier av natur och naturskydd, eftersom de är intressanta och spännande biotoper som samtidigt är okända för många [2].
    Sök i MARBIPP