• ankare
  • Påverkansfaktorer

    I avsnittet om känslighet ger vi, för respektive biotop, en genomgång av hur känslig biotopen är för olika påverkansfaktorer. Känslighetsanalysen baseras på tolerans och återhämtning av biotopen och syftar till att göra det möjligt för läsaren att se effekterna av en specifik förändring. Många av faktorerna är främst orsakade av människan (t.ex. polyaromatiska miljögifter, fysisk störning), medan andra lika väl kan förändras av naturliga orsaker (t.ex. ändrade sedimentationsförhållanden).

    Faktorerna varierar i komplexitet. Det kan därför finnas överlapp mellan de olika faktorerna (t.ex. kan ett minskat vattenutbyte leda till ökad temperatur, minskad syresättning och ökade gifthalter). Vi har valt att ändå ta med överlappande faktorer t.ex. temperatur, i den mån det finns specifik information som säger hur just den faktorn påverkar biotopen.

    På sidorna för de olika biotoperna förklarar vi hur känsligheten analyserats i varje enskilt fall baserat på tillgänglig information och det är där ni i första hand kan få faktorerna förklarade. Vi har försökt att standardisera så mycket som möjligt, men trots detta skiljer det mellan biotoper vilka påverkansfaktorer som tas upp (bland annat beroende på vilken bakgrundsinformation man har). De analyser som ges är tillförlitlighetsklassade, med hjälp av olika färger, baserade på den information som finns för respektive biotop (se under rubrik tillförlitlighet för förklaring av vad färgerna betyder).

    Här ger vi en kort beskrivning av vad de olika påverkansfaktorerna innebär generellt, men detta kan i vissa fall skilja sig från definitionen av faktorn i det enskilda fallet (läs därför även kommentarerna för påverkansfaktorerna för just den biotop ni är intresserade av).

    Fysiska faktorer

    Substratförlust

    Substratet (bottensedimentet/klippan) som biotopen finns på försvinner och ersätts eventuellt med en annan typ av substrat. När orsaken till substratförlusten försvunnit, återkommer oftast det ursprungliga (lämpliga) substratet. Har förändringen däremot gått för långt kan det vara omöjligt att återfå de t ursprungliga substrate t.

    Övertäckning

    Biotopen eller vissa organismer i biotopen täcks av sediment, muddermassor, olja, skräp eller annat.

    Ändrad sedimentation

    En ändring av halten av suspenderat material i vattnet, som kan avlagras på botten. Här är det främst effekterna av nedfallande sediment som analyseras. Effekterna av minskat siktdjup pga. av partiklar i vattnet tas upp under “Ökad turbiditet”.

    Luftexponering

    Här kan det gälla en biotop som normalt sett alltid finns under vatten men som plötsligt utsätts för luft vid ett enstaka tillfälle. Det kan också vara en biotop som finns så grunt att den ibland utsätts för luft, men som nu exponeras för luft oftare eller under längre perioder.

    Förändrade strömförhållanden och vattenutbyte

    Strömhastigheten och vattenutbytet kring biotopen förändras, t.ex. på grund av att man muddrat, byggt en brygga eller på annat sätt förändrat vattenrörelserna kring platsen, eller att området naturligt grundas upp och snörps av. Detta kan få konsekvenser av förändrad sedimentation, syretillgång, temperatursvängningar m.m.

    Ökad vågexponering

    Den fysiska effekten av vågor ökar, antingen genom att medelstorleken ökar eller att maximala vågstorleken ökar. Detta kan förändra bottensubstratet eller verka direkt på organismerna.

    Ändringar i temperatur

    Temperaturen förändras, antingen genom att medeltemperaturen förändras (inom ett oförändrat temperaturspann), eller att det uppkommer mer extrema (höga eller låga) temperaturer.

    Ökad turbiditet

    En ökad turbiditet innebär en minskning i vattnets genomskinlighet på grund av ökad partikelhalt.  Detta kan få negativa konsekvenser främst för växter, genom att förutsättningen för fotosyntes försämras.

    Ljudstörning

    Ljudstörning är en ökad förekomst av ljud i vattnet. Det kan orsakas av t.ex. båttrafik, byggande i vatten, fiske m.m. Detta är en faktor som förmodligen påverkar olika typer av organismer mycket olika. Växter påverkas förmodligen inte alls, om marina ryggradslösa djur påverkas är o klart, medan t.ex fåglar och däggdjur kan påverkas starkt.

    Visuell störning

    En visuell störning är förekomst av föremål som normalt sett inte finns i vattnet. Det kan vara fysiska objekt som människor vid en badplats, båtar i en farled, men också t.ex. skuggeffekter från vindkraftverk eller bryggor. 

    Fysisk störning

    Fysisk störning innebär direkt fysisk kontakt (slitage, krossning mm) med biotopen eller organismerna i biotopen.

    Förflyttning

    Här analyseras hur delar av biotopen eller organismerna i biotopen reagerar på att de förflyttas.

    Kemiska faktorer

    Ändringar i halten av syntetiska ämnen

    Under egna överskrifter tar vi upp några speciella ämnen (tungmetaller, polyaromatiska kolväten, näringsämnen mm.). Med ändringar av halten av syntetiska ämnen menar vi förändringar i övriga ämnen som människan tillverkar. Här finns till exempel olika organiska miljögifter som pesticider, organiska komponenter i båtbottenfärger mm.

    Tungmetaller inklusive TBT

    Effekter av tungmetaller (t.ex. koppar, kadmium, zink) på biotopen. Här inkluderar vi också effekter av tributyl-tenn (TBT) som man tidigare använde i båtbottenfärger.

    Polyaromatiska kolväten, olja

    Här ingår ämnen som främst härstammar från olja, bränslen och förbränning. Det kan både vara akuta effekter (oljepåslag) och kroniska effekter (många små utsläpp från en småbåtshamn).

    Förändrade närsaltsvärden

    Närsalter förekommer förstås naturligt och är en förutsättning för all biologisk produktion. Här analyserar vi därför främst effekterna av förhöjda närsaltvärden, med övergödning (eutrofiering) som följd. Det mesta av informationen gäller kväve och fosfor (i olika former). Andra viktiga närsalter där människan kan påverka flödena är t.ex. järn och kisel.

    Förändrad salthalt

    En ökning eller minskning i salthalten, antingen genom att medelsalthalten förändras (inom ett oförändrat salthaltsintervall), eller att det uppkommer mer extrema höga eller låga salthalter.

    Förändrad syrehalt

    En ökning eller minskning i syrehalten, antingen genom att den genomsnittliga syrehalten förändras inom ett oförändrat intervall, eller att det uppkommer mer extrema höga eller låga salthalter. Främst är låga syrehalter ett potentiellt problem, men kraftig övermättnad av syre skulle också kunna ge problem för organismerna.

    Biologiska faktorer

    Mikrobiella parasiter och patogener

    Här analyseras kända eller potentiella problem med parasiter och sjukdomar. Dessa kan vara naturligt förekommande, med det är också möjligt att mänskliga ingrepp kan förvärra sjukdomsangreppen.

    Introducerade arter

    Här analyseras de kända eller troliga effekterna av arter som introducerats eller kan komma att introduceras till svenska marina områden.

    Extraktion av nyckelarter

    Med extraktion menar vi alla aktiviteter för insamling av arter. Naturligast är att tänka på fiske när det gäller fisk och skaldjur, men det kan också gälla t.ex. insamling av alger. Vi tänker här främst på effekterna på just målarter. Andra indirekta effekter som fysisk störning mm. behandlas under andra överskrifter.

    Extraktion av andra arter

    Samma typ av analys som beskrivs för nyckelarterna ovan.

    Sök i MARBIPP